اکنون صنعت گردشـگری به عنوان صنعتی که مـیرود تا رتبـه نخست را در انواع تجارت جـهانی به خود اختصاص داده و نقش ویژه ای را در اقـتصاد، تـعامل فرهنگها، گفتگوی تمدنها، داشته باشد.در کالبد این شهر جریان دارد.
امروزه یکی از جاذبه های گردشگری در جهان، جاذبه های طبیعی است و با توجه به اینکه مناطق زیست محیطی یکی از جاذبه های طبیعی محسوب میشود، گردشگری زیست محیطی بخش در حال گسترشی از بازار گردشگری در طبیعت است، به گونه ای که طبق برآورد انجمن گردشگری زیست محیطی در سال ۱۹۹۹ ،گردشگری در طبیعت یا طبیعت گردی ۲۰ در صد و گردشگری زیست محیطی ۷ درصد از بازار مسافرت جهانی را در اختیار داشته است.
طبیعت گردی که در سطح جهان با نام اکوتوریسم (Ecotourism ) شناخته می شود یکی از انواع گردشگری است که به قصد سفر به طبیعت صورت می گیرد . واژه اکوتوریسم کوتاه شده اصطلاح Ecological Tourism است و پدیده ای نسبتاً تازه در صنعت گردشگری است که تنها بخشی از کل این صنعت را تشکیل می دهد.این شکل از گردشگری گذراندن اوقات فراغت انسان را در طبیعت امکان پذیر می سازد و مبتنی بر مسافرت های هدفمند به همراه برداشت های فرهنگی، معنوی، دیدار از جاذبه های طبیعی و مطالعه آنها و بهره گیری و لذت جویی از پدیده های متنوع طبیعت است.
این پدیده به ظاهر ساده مطالعات گسترده ای را به خود اختصاص داده و متخصصان در صنعت گردشگری تعاریف زیادی از آن ارائه داده اند . موسسه بینالمللی اکوتوریسم در سال ۱۹۹۱ یکی از اولین تعاریف اکوتوریسم را به این صورت ارائه داد:
اکوتوریسم یک مسافرت مسئولانه به مناطق طبیعی است که محیط زیست را حفظ و زندگی راحت مردم محلی را تثبیت مینماید
.
انجمن بین المللی حفاظت از طبیعت در سال۱۹۹۶ در نشست جهانی اکوتوریسم سازمان جهانی جهانگردی،تعریف زیر را از این پدیده ارائه داد:
“اکوتوریسم یک مسافرت و دیدار زیست محیطی مسئولانه به مناطق طبیعی نسبتاً دست نخورده بوده، و هدف آن لذت بردن و استفاده از طبیعت (و هر پدیده فرهنگی همراه آن- چه در گذشته و چه در حال) است که باعث تقویت منابع شده ودارای تاثیرات منفی اندکی است و باعث فعال شدن جمعیتهای محلی میشود که از نظر اجتماعی- اقتصادی برای آنان مفید است. اکوتوریسم یکی از زیربخشهای جهانگردی پایدار است”
انواع طبیعت گردی:
اکوتوریسم از طیف گسترده ای از گزینه های ویژه تشکیل شده است، و از بازدید علمی گرفته تا بازدیدی اتفاقی در منطقه ای طبیعی به عنوان فعالیت آخر هفته، یا بخشی جنبی از مسافرتی کلی و طو لانی را شامل می شود. در گردشگری ، طبیعت گردی با
۱- گردشگری اقلیمی (Clima Tourism )
۲- گردشگری ساحلی (Beach Tourism )
۳- گردشگری کوهستان و برف
۳- گردشگری جنگل (Jungle Tourism )
۴- گردشگری کویر و بیابان (Desert Tourism )
۵- گردشگری آب های معدنی و آب های گرم
شناخته می شود جنس گردشگردر طرقبه گردشگری اقلیمی با داشتن پتانسیل در دیگر زمینه های گردشگری می باشد
با توجه به نقاط بکرو طبیعی درکشور، ایران دارای سند ملی طبیعت گردی می باشد دربخش هایی ازاین سند آمده است:
دستیابی به موفقیت در مدیریت و توسعه طبیعت گردی، در گرو برنامهریزی مناسب و هدفمند است. مکانهایی که در آن طبیعت گردی ، بدون سیاستگذاری مؤثر و برنامهریزی منطقی، توسعه مییابد اغلب دچار مشکلات اجتماعی و محیطی میشوند . چنین پیامدهایی برای ساکنان، زیانآور و برای بسیاری از طبیعت گردان ناخوشایند است. این موضوع به ویژه در صنعت طبیعت گردی که با منابع طبیعی ، محیط زیست و جوامع محلی ارتباط تنگاتنگی دارد ، از اهمیت بیشتری برخوردار است .
سند ملی طبیعت گردی به عنوان مرجع ملی و با رعایت ضروریات مشروحه زیر تنظیم گردیده است که می تواند نقشه راهی برای طرقبه باشد.
توجه و حفظ اصالتها و ارزشها؛ تعامل سازنده فرهنگی و مؤثر با جهان؛ توسعه منابع انسانی- اقتصادی و اجتماعی؛ حفظ پایداری محیطزیست و منابع طبیعی کشور؛ بهبود شاخص های برخورداری و نیز رشد و توسعه پایدار اقتصاد جوامع محلی؛ بهبود توزیع درآمد ، افزایش سهم درآمد سرانه ، کار آفرینی و اشتغال زایی؛ کاهش نرخ بیکاری و فقرزدایی؛ زمینهساز ایجاد تعادلهای منطقهای.
دراین سند به عنوان چشماندازها و ویژگیهای طبیعی منحصر به فرد به رشته کوه بینالودنیز اشاره شده است. که شهرطرقبه در دامنه آن قرار دارد.
براساس این سند، طبیعت گردی در ایران در افق چشم انداز(1404)،دارای ویژگی هایی خواهدبود:
-دست یافته به یکی از قطب های طبیعت گردی در جهان و قطب مهم طبیعت گردی در منطقه .
-بهره مند از محیط زیست مطلوب ، ظرفیت های طبیعی شناسایی شده ، معرفی شده و سامانیافته.
-جامعهای برخوردار از تعاملات فرهنگی سازنده و ارتباطات بین المللی موثر .
-جامعهای شاداب با نشاط اجتماعی و سلامت روانی و ارزش های فرهنگی احیاء شده و پویا و همچنین جوامع
محلی فعال ، توانمند، مسئولیت پذیر و با مشارکت همه جانبه در مدیریت طبیعت گردی.
-صنعت طبیعت گردی نو اندیش ، کار آفرین ، رقابت پذیر و برخوردار از استانداردهای مطلوب .
-صنعت طبیعت گردی برخوردار از منابع انسانی دانش پایه ، فعالان و ذینفعان آموزش یافته .
-صنعت طبیعت گردی برخوردار از بازارهای مطلوب و ساماندهی شده با ایفای سهم موثر در اقتصاد ملی.
اهداف کمی مورد انتظار در سند ملی توسعه و مدیریت طبیعت گردی در کشور:
-در سال 2025 پیش بینی شده است از جمع 20 میلیون گردشگر خارجی ورودی به ایران، بالغ بر 5 میلیون نفر
طبیعت گرد خواهند.
همچنبن در سال 2025 بالغ بر 14 میلیون نفر گردشگر ایرانی نیز طبیعت گرد خواهند بود.
شهر طرقبه به عنوان ستاره گردشگری خراسان رضوی در تمامی ایام پذیرای خیل عظیم گردشگر می باشد
در شهر طرقبه به لحاظ جغرافیایی عمده گردشگران طبیعت گرد هستندپس برای استفاده بهتر از این پتانسیل نیازبه سرمایه گذاری توسعه زیرساخت ها ایجاد امکانات رفاهی در جهت توسعه پایدار گردشگری داریم.
در تعریف توسعه پایدار امده است توسعه پایدار توسعه ای است که نیاز های فعلی را بدون خدشه دار کردن توانایی های نسل آینده براورده ساخته و نیازهای خود را نیز پاسخ می دهد
در توسعه پایدار نگاه ویژه ای به توسعه پایدار گردشگری شده است توسعه پایدار گردشگری استفاده بهینه از منابع طبیعی و فرهنگی در جهت تامین نیاز های نسل های کنونی و آینده به نحوی که ضمن حفظ یکپارچگی و هویت فرهنگی ،سلامت محیط زیست و تعادل اقتصادی بتوان رفاه و آسایش ساکنان بومی و گردشگران را به صورت متعادل تامین کرد.
امروزه گردشگری در حال تبدیل شدن به یکی از ارکان اصلی اقتصاد تجاری جهان است و بسیار ی از برنامه ریزان از آن بعنوان رکن اصلی توسعه یاد می کنن گردشگری بخش مهمی از سیاست ها اجتماعی و اقتصادی توسعه ای کشورهاست، رسیدن به رشد پایدار در گردشگری به استراژدی طولانی مدت و سرمایه گذار بخش های عمومی و خصوص نیاز دارد.
با توجه به اقتصاد کشور و مشکلات بیکاری جوانان باید برای گسترش گردشگری برنامه ریزی و تلاش کرد و از مکان های گردشگری به عنوان پتانسیل های درامد زا که نقش ویژه ای در توسعه مناطق جغرافیایی دارند نگاه ویژه ای کرد.
لذا سرمایه گذاری در مناطقی که دارای مناطق تفریحی و گردشگری هستند موجب گشترش روابط بین بخشی با سایر فعالیتهای اقتصادی می شود .
یکی ازمهمترین وظیفه برنامه ریزان و مدیران گردشگری بالابردن مدت متوسط ماندگاری مسافر در شهرطرقبه می باشد.افزایش واحدهای اقامتی ارزان قیمت و فصلی وتوسعه بوم گردی برای گردشگران باید در اولویت برنامه ریزی شهری گنجانده شود.
بهره مندی از محیط زیست مطلوب و ظرفیت های طبیعی شناسایی شده طبیعت گردی ازجمله ویژگیها ی طرقبه می باشدپس باید برنامه دقیق ومنسجمی برای ایجاد امکانات رفاهی و گردشگری در مناطقی مثل ارغوان دره ،چالیدره ،ییلاقات ،و رودخانه ها داشته باشیم تا بتوانیم از این سیل خروشان به نحوه شایسته در جهت ارتقا توسعه پایدار شهری و گردشگری استفاده کنیم
انشاالله طرقبه همیشه شهری باشد سبز و هوشمند و به امید اینکه طرقبه طرقبه بماند.